Förskolan har enastående möjligheter att på ett positivt och naturligt sätt främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos våra barn. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Bra matvanor och daglig aktivitet bevarar och främjar god hälsa. Mätta barn som får bra mat regelbundet lär sig lättare. Läroplanen för förskolan säger att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande och här är maten en viktig del.

Här på Himlabacken tänker vi att maten är en viktig del i barnens utveckling. Maten skall vara god och vällagad. Maten ska vara en upptäcktsfärd för barnen, de ska uppleva den med alla sinnen så som lukt, smak och syn. Vi har en egen matpedagog, Paola, som lagar all mat i vårt eget kök. Färska råvaror tillagade med omsorg ger god och sund mat fylld av energi. Maten tillagas från grunden och vi försöker använda livsmedel utan tillsatser.

Vi använder livsmedel från lokala producenter och har som mål att utveckla den biten ännu mer. Dels för att stödja våra lokala producenter/handlare, men också för att värna om miljön. Råvarorna som vi köper ska vara svenskproducerade så långt det går och vi strävar också efter att handla lokalproducerade råvaror. Vi handlar våra livsmedel från Hemköp i Kisa och får du bland annat svenskt kött, svenska äpplen och svenska grönsaker.

En dag varje vecka serveras en vegetarisk lunchmåltid. En kost med mycket grönsaker, rotfrukter, baljväxter och fullkorn är bra både för hälsan och miljön. Därför är det bra om barn lär sig tycka om sådan mat i unga år, det ökar chansen för att de ska fortsätta med de vanorna även senare i livet (livsmedelsverket).

Vi bakar allt bröd från grunden t. ex. korvbröd, limpor, frallor och ibland knäckebröd. Vi har hemgjord müsli som görs med lite sirap och olja (till barn över 18 månader gör vi ibland müsli med honung). Vi kokar vår egen sylt på till största delen ekologiska bär.

Vi har även lite egen odling med barnen. Där barnen får se grönsaker växa från frö, till planta och sedan till färdig produkt. Vi odlar tillsammans med barnen och barnen hjälper till att så, vattna och skörda.

På varje avdelning finns en buffé, där barnen själva tar sin mat. Frukost, lunch och mellanmål serveras som buffé. Lunchen består alltid av lagad mat och flera olika sorters grönsaker. Till lunchmåltiden serveras alltid mjöl och vatten.

  • Barnen tar sin mat själva vid vår lunchbuffé
  • Nybakat bröd
  • Chokladmousse till mellanmål. Gjort på kakao, banan och kokosmjölk.
  • Fågelbröd till mellanmål.
  • Ugnsbakat lax på spenatbädd. Kokt potatis och kall sås smaksatt med dill och gräslök. Grönsaker.
  • Spagetti och köttfärssås.